Jak określać temperaturę barwową
Źródła światła LED emitujące ciepłe białe światło (o temperaturze 2700 K lub 3000 K) stosuje się często tam, gdzie światło ma być relaksujące. Zwykle używa się ich więc w domach i restauracjach oraz w niektórych sklepach charakteryzujących się ciepłą atmosferą/nastrojem. Każdy jednak może mieć upodobania kulturowe bądź własne, więc należy zawsze porozmawiać z klientem o jego osobistych wymaganiach.
Neutralne, białe źródła światła LED (4000 K) najczęściej stosuje się w restauracjach typu fast food oraz w budynkach z dużą ilością przeszkleń i stali. Źródła światła LED o temperaturze CCT wynoszącej 5000 K lub więcej (chłodna biel) pracują lepiej przy dużym natężeniu oświetlenia – kiedy natężenie jest niższe, ich światło może wydawać się mdłe lub szare. Na świeżym powietrzu zimne żarówki LED dobrze sprawdzają się w oświetlaniu elementów wodnych, takich jak fontanny. Oprócz większej skuteczności świetlnej zimne światło kojarzone jest z nocą – przypomina oświetlenie księżyca. Tak się składa, że światło księżyca ma temperaturę około 4100 K - 4200 K.
Im temperatura barwowa jest większa, tym wygląd światła jest zimniejszy (bardziej niebieski).
Należy też pamiętać, że źródła światła LED o ciepłym świetle emitują nieco mniej lumenów na wat niż te o świetle zimnym. Podobnie źródła światła LED o wysokim wskaźniku oddawania barw (CRI) emitują mniej światła niż te o niskim CRI.